Előnyök, amiket csak egy mérnökirodával kötött partnerség nyújthat

Engineers discussing around table

Nagyvállalatként, kereskedelmi cégként vagy startupként számos olyan helyzet adódhat, amikor a hirtelen megnövekedett munkamennyiség miatt mérnöki kapacitáshiány lép fel. Ilyenkor több lehetőség közül is választhat a cég: túlórára kötelezheti meglévő mérnökeit, új munkaerőt vehet fel vagy a munkaerőbérlés mellett is dönthet. Van azonban egy olyan lehetőség, amely előnyeit tekintve szinte össze sem hasonlítható az előző három opcióval. Ez nem más, mint egy sokirányú tapasztalattal rendelkező mérnöki csapat „kölcsönzése” – akár rövidebb, akár hosszabb távra.

Engineer working

Cikkünkben bemutatjuk, milyen esetekben éri meg a partnerség, miért is emelkedik ki a többi lehetőség közül mind minőséget, mind költséghatékonyságot tekintve, és milyen buktatókat kerülhetünk el a segítségével. Konkrét példákon keresztül mutatjuk be, hogyan támogatjuk partnereink munkáját minőségi mérnöki szolgáltatások és a hozzájuk kapcsolódó projektmenedzsment segítségével, és összefoglaljuk a munkafolyamat pontos lépéseit is.

Túlóra, új munkatárs, bérlés: van jobb megoldás is?

Akár termék-, szerszám- vagy célgéptervezésről, akár prototípus-építésről, esetleg hatékony visszamodellezésről van szó, sok cég életében eljön az a pillanat, amikor „házon belül” már nem tudják megoldani a feladatokat. A probléma adódhat kapacitáshiányból, de az is előfordulhat, hogy a feladat meghaladja a meglévő munkatársak tudását és tapasztalatát. Sőt, a folyamat már sokszor az ötlet szintjén elakad, hiszen hiányzik a friss szem és fül a csapatból. De hogyan lehet ebből a helyzetből győztesként kikerülni?

A gondban levő cég ilyenkor túlórára kötelezheti a kollégákat. Ilyenkor természetesen minden munka folyhat tovább rugalmasan, megszakítás nélkül, sőt, a pluszköltségek is kiszámíthatóak lesznek, azonban új tudás és tapasztalat nem kerül a céghez. Következésképp a szükséges innovatív ötletek és megoldások sehol sem lesznek felfedezhetőek, a munkavállalók nagyfokú elégedetlensége viszont annál inkább. Egy fokkal jobb, ha új munkaerő felvételében vagy munkaerőbérlésben látja a cég a helyzet megoldását, hiszen nagyobb kapacitáshoz jut és a meglévő kollégák sem panaszkodnak majd. Azonban sokkal nehezebb lesz kiszámítani a felmerülő költségeket, és – mire az új munkatársak képbe kerülnek, megismerik a céget, a folyamatokat, a specifikus problémákat – rengeteget csúszhat a projekt is.

Vajon van ennél jobb megoldás is?

Engineer working on laptop

Több mint kölcsönzés

Egyedülálló lehetőséget kínál egy széles tapasztalattal rendelkező mérnöki csapat „kölcsönzése”. Egy ilyen mérnökiroda nem egyszerű beszállítóként vagy külsős csapatként van jelen a cég életében, hanem az adott vállalat saját csapatának kiterjesztett részeként. A csapat tagjai végig szorosan együttműködnek a cég munkatársaival, tervezőcsapatával, gyakorlatilag „beépülnek” közéjük. Kívülről és belülről is megismerik a céget, a munkamódszereiket, a használt technológiát, az erőforrásaikat, a kihívásaikat és a lehetőségeiket. Ettől a ponttól kezdve – eggyé forrva a cég csapatával – együtt gondolkodnak velük, megosztva innovatív ötleteiket, széleskörű tapasztalatukat és tudásukat. Így a vállalat nemcsak nagy, rugalmas és azonnali kapacitáshoz jut, de új tudással és tapasztalattal is gazdagodik. Sőt, a munka költsége is egyenletes és sokkal kiszámíthatóbb az előző két opcióhoz képest. A meglévő munkavállalók pedig sokkal hatékonyabban és gyorsabban folytathatják a munkát pontosan ott, ahol abbahagyták – túlóra nélkül.

Nem véletlen, hogy a CAD-CAM 3000 csapata részben saját mérnökirodájában, részben pedig a megrendelő telephelyén dolgozik az adott projekt keretében – folyamatos kapcsolattartás és egyeztetés mellett. Csapatunk így tud ugyanis a lehető legrugalmasabban alkalmazkodni a cég igényeihez és elvárásaihoz, hatékony, egyedi és a cégre szabott módszereket alkalmazva.

Engineers discussing

Milyen esetben érdemes együtt dolgozni?

A CAD-CAM 3000 mérnöki szolgáltatások széles palettáját kínálja a közös együttműködés során. Mindegy, hogy termék-, szerszám- vagy célgéptervezésről, műszaki rajzolásról, modellezésről, 3D optikai mérésről, szimulációról vagy akár prototípus-építésről van szó, mérnökcsapatunk előtt nincs lehetetlen.

De vajon mi mindenben tudunk segíteni az együttműködés keretében? Konkrét példákkal szemléltetjük.

Termékpaletta fejlesztés és termékcsalád tervezés

Egy új termékpaletta fejlesztése vagy termékcsalád tervezése általában időszakonként ismétlődő feladat, ami nagy kapacitást igényel. Mérnökirodánk megbízható partnert jelent a koncepció közös kialakításától egészen az adaptációig.

Amennyiben egy termék (pl. hűtőszekrény) új gyártástechnológiára való átállításáról van szó (pl. új szigetelésvastagságokra, új típusú világításra vagy polcokra van szükség), a különböző méretek és kialakítások megtervezése után a részleteket is kidolgozzuk, majd a gyártásra kész dokumentációkat (3D modellek és rajzok) elkészítjük.

További példa lehet akár egy lakókocsi újragondolása is a hatékonyabb gyárthatóság és a hely még jobb kihasználtsága érdekében. Ilyenkor az első prototípus-alaprajzon kialakult módszer alapján szükséges a további alaprajzi elrendezések kidolgozása; ehhez elkészítjük a gyártásra kész dokumentációkat (3D modellek és rajzok).

Új termékek kifejlesztése

Gyártással foglalkozó cégeknél a helyi mérnökök elsődleges feladata legtöbbször a termelés fejlesztése. Mérnökcsapatunk az ő munkájukat segíti új, innovatív, más szektorokban már bevált ötletekkel. A közös munka folyamán ezeket az ötleteket összevetjük a helyi csapat által már használt megoldásokkal, egy bivalyerős, új koncepciót alkotva, úgy, hogy közben a helyi csapat terhelése sem növekszik.

Új szerszámok tervezése és gyártása

Amennyiben új termékek gyártására van szükség, gyakori probléma, hogy a helyi tervezőcsapatnak nagyon rövid idő alatt kell nagyon sok szerszámot megterveznie. A feladat egy részét természetesen „idegen” mérnökcsapatnak is ki lehet adni. A munka nagy része azonban a helyi sajátosságok ismerete nélkül nem tervezhető meg sikeresen. Ilyenkor a hosszú távú, szoros kapcsolat – mely korábbi közös projektek sikerén alapul – szinte felbecsülhetetlen értékkel bír. Kiegészítve a helyi csapat kapacitását, nagymértékben felgyorsítjuk az új szerszámok megtervezését.

Amennyiben az adott cég külsős gyártási kapacitásokat szeretne igénybe venni, kiterjedt kapcsolatrendszerünknek köszönhetően a gyártás is pontosan, határidőn belül, magas minőségben elkészülhet. Ilyenkor ugyanis a gyártás és a tervezés nem egy cégen belül történik, így a kapacitásokat sokkal rugalmasabban tudjuk kezelni. Kiemelt előny ez az olyan gyártókkal szemben, akik “mellesleg” a tervezést is elvállalják, hiszen az ő elsődleges prioritásuk legtöbbször a saját gyártási kapacitásuk hatékony kihasználása. Következésképp esetükben sajnos gyakori a projektek csúszása.

Meglévő szerszámok átalakítása

Gyakori eset, amikor egy adott termék gyártására ráállt üzem új termék gyártását szeretné megvalósítani – ehhez azonban nem teljesen új, hanem módosított szerszámokra van szüksége. Ha olyan mérnökcsapatot szeretne a cég az adott feladattal megbízni, amely nem ismeri a céget, többnyire új szerszámra irányuló javaslatot fog kapni. Amennyiben azonban szoros a kapcsolat, a mérnökcsapat már jól ismeri az adott cég lehetőségeit, hatékony megoldásként bizonyos esetekben a meglévő szerszámok átalakítását is javasolni tudja.

Mérnökcsapatunk hatékonyan felméri a már meglévő szerszámokat. Ezek felhasználható részét a tervezésnél bemodellezi, folyamatosan szem előtt tartva a végeredmény minőségét. A folyamat egységes dokumentációval zárul.

Bár a tervezést megnehezíti, hogy egy már meglévő megoldáshoz kell igazodni, az előnyök vitathatatlanok: gyártásnál csökken a ráfordítandó munka és költség, így a gyártás is felgyorsítható. A megoldás környezetbarát mivolta pedig már csak hab a tortán.

Részletes dokumentáció elkészítése

A többnyire egyedi, de részben standardizálható termékeket gyártóknál előfordulhat, hogy a gyártás érdekében csak a minimálisan szükséges skiccek készülnek el. Sőt, sokszor tapasztaljuk, hogy egyes gyártók saját dokumentációs rendszerrel sem rendelkeznek. A 3D modell hiánya márpedig rengeteg hátránnyal jár: nem végezhetők el előzetes ütközésvizsgálatok, és sem az idő, sem az anyagszükséglet nem kalkulálható előre pontosan. Ilyenkor a tervek többnyire csak az adott mérnökök fejében léteznek. Bár ez a módszer eleinte látszólag nagyon hatékonynak tűnhet – hiszen a tervezés igen jelentős idejét meg lehet vele spórolni – később több problémát is okozhat:

  • Részletes gyártási dokumentáció nélkül néhány kulcsember hiánya is a hatékonyság látványos visszaesését okozhatja. Ráadásul a többiek idejét is leköti az új szakemberekkel való kommunikáció, akik dokumentáció hiányában csak a régebben ott lévők elmondására támaszkodhatnak. Megoldást ilyenkor az jelenthet, ha felmérjük és bemodellezzük (reverse engineering) a gyártmányokat.
  • Előzetes részletes modellkészítés nélkül a gyártás során fog kiderülni, ha valamelyik rész ütközés miatt nem valósítható meg az elképzelések szerint. Továbbá az is kellemetlenséget okozhat, ha időközben kiderül, hogy a vevővel leegyeztetett specifikáció az adott formában kivitelezhetetlen. Sőt, az alapanyag-szükségletet sem lehet előre jelezni. Emiatt akár a gyártás is megakadhat. Az alternatív megoldások keresése pedig többletköltséget okozhat. De akkor mi a megoldás? Nyugodt szívvel csakis egy 3D dokumentáció teljeskörű elkészítése, illetve a vevővel történt egyeztetés után indítható el a gyártás.
  • Modellkészítés nélkül az összeszerelés sorrendje is csak tapasztalati úton valósítható meg: a helyes sorrend nehezen ellenőrizhető, a terméket sokszor félig le kell gyártani ahhoz, hogy a folyamat átlátható legyen. Így a szabad kapacitások kihasználása is nehézségekbe ütközik, sőt – mivel egyszerre csak kevesen tudnak dolgozni egy terméken – annak legyártása is hosszabb időt vesz igénybe. Kész dokumentációk esetében azonban egyszerre többen is tudnak dolgozni egy terméken, így az átfutási idők és a helyszükséglet is lényegesen csökkenthető.

Ezen buktatók elkerülésében segít a CAD-CAM 3000 csapata: mindegy, hogy gyártási dokumentációról, modellfrissítésről, szerszám-visszamodellezésről vagy alkatrészbemérésről van szó, mérnökeink mindig az adott feladathoz igazodó, optimális precizitással dolgoznak.

Engineers presentation

Projektek, melyekre büszkék vagyunk

Mivel mérnökirodánk már több mint nyolc éve segíti partnerként különböző startupok, kereskedelmi cégek és nagyvállalatok munkáját, nem könnyű feladat csupán néhány projektet kiemelni. Most mégis megpróbáljuk: röviden bemutatunk három olyan nagy volumenű együttműködést, melyekre eddig talán a legbüszkébbek vagyunk.

Electrolux Italy

Az Electrolux Italy-val való együttműködésünket már többszáz sikeres projekt fémjelzi. Feladatunk új hűtőszekrények megtervezése volt, melynek során a helyi fejlesztőcsapattal működtünk együtt. Olyan gyártmánytervek kidolgozásán dolgoztunk, melyek alapján az egyes alkatrészek összeszerelhetőségét és gyárthatóságát biztosítottuk a rendelkezésre álló technológia alapján. A projektek során teljeskörű műszaki dokumentációt készítettünk (3D modellek, összeállítási és alkatrészrajzok).
Örömünkre szolgál, hogy költséghatékony és minőségi megoldást tudtunk nyújtani a cég hirtelen megnövekedett kapacitáshiányára, hosszabb távon is együttműködve velük.

Knaus Tabbert GmbH

A Knaus Tabbert GmbH-val való együttműködésünk keretében már a 185. sikeres projekten is túl vagyunk. Jelenleg elsősorban lakókocsik belső bútorozását (például liftezős ágy, konyhabútor, fürdőszobabútor, padlóba süllyeszthető láda, fellépő) és a csövek vezetését, elrendezését tervezzük meg a cég gyártástechnológiájának megfelelően. Elkészítjük a lakókocsik belső berendezését több különböző alaprajzi elrendezéshez.

Mivel a szoros együttműködés során itt is megismertük a cég gyártástechnológiát érintő preferenciáit és lehetőségeit, teljesen személyre szabott terveket tudunk készíteni. A folyamatos egyeztetéseknek köszönhetően pedig a gyártásra kész tervcsomag minden esetben határidőn belül és a lehető legmagasabb minőségben készül el.

Dometic Zrt.

Az együttműködés keretében számtalan olyan terméket mértünk és modelleztünk be a cég számára, melyekhez korábban nem volt dokumentációjuk. Továbbá jelenleg szerszámok tervezése és gyártatása is a feladatunk. És hogy miért rendkívül hatékony ez az együttműködés is?

A szerszámgyártásra jellemző több hónapos csúszásokkal ellentétben segítségünkkel nem kérdés a határidők pontos betartása. Pontos időtervet készítünk ugyanis az ajánlat mellé, melyet közös egyeztetések alkalmával rendszeresen frissítünk. Így szükség esetén a prioritások átrendezése sem okoz gondot. A magas minőségű dokumentációnak köszönhetően pedig az üzemeltetés és a karbantartás során rengeteg pénzt spórolhat meg a cég. További előny, hogy minden szerszámot a vállalat helyi lehetőségeinek, gépparkjának figyelembevételével tervezünk (ügyfelünk esetében például olyan habosítókalodát terveztünk, mely akár több gépsorra is feltehető). Vonzó megoldást jelenthet például, ha egy meglévő szerszámot a helyi sajátosságok ismerete mellett költséghatékonyan át tudunk alakítani, egy új, több beruházást igénylő szerszám megtervezése helyett.

Engineers discussing at table

Melyek a közös munkafolyamat lépcsői?

A közös munka során Ön az alábbi lépésekre számíthat:

  1. Kapcsolatfelvétel. Egy előzetes rövid egyeztetés során lehetőség van az igények, a lehetőségek, a feladatok, valamint az ideális munkamenet tisztázásra. A titoktartási, illetve az esetleges keretszerződés megkötése is ekkor történik.
    Az egyik legfontosabb lépés már az előzetes egyeztetés során egy kapcsolattartó kijelölése a cég oldaláról, akinek fő feladata a mérnökcsapatunk informálása lesz a későbbi hatékony munkavégzés érdekében. Kiemelten fontos, hogy a kapcsolattartó ismerje az adott projektet, a célokat, a követelményeket és a lehetőségeket, hogy a lehető leghasznosabb és legjobb megoldásokat tudjuk nyújtani.
  2. A közös munkamódszer kialakítása. Célunk minden esetben személyre szabott megoldásokkal segíteni a megkereső céget, melynek elengedhetetlen alapfeltétele a hatékony közös munkamódszer kialakítása. Ezt általában kisebb projekteken keresztül alapozzuk meg. Csapatunk rugalmasan igazodik az elvárásokhoz. Ennek érdekében részben akár a megrendelőnél is dolgozunk.
  3. Ajánlatkérés konkrét projektekre. Minden egyes projekt esetében részletes ajánlatot adunk a közös együttműködés keretében. Célunk a követelmények, a költségek és a határidők pontos rögzítése a korábbi közös projektek alapján. Az igények pontosítása érdekében többkörös egyeztetés után születik meg a végleges ajánlat.
  4. Heti szintű egyeztetés. A hosszú távú sikeres együttműködés és a személyre szabott megoldások érdekében a kijelölt kapcsolattartó legalább heti rendszerességgel egyeztet mérnökcsapatunkkal a projektek előrehaladásáról telefonon vagy akár a cég telephelyén.

Engineers meeting with clients

CAD-CAM 3000: partner az ötlettől a megvalósításig

A megfelelő mérnökirodával kötött partnerség nemcsak minőségi és költséghatékony megoldást jelent a legégetőbb problémákra, de maximálisan biztosítja azt az átfogó, minden apró részletre kiterjedő szemléletet, rugalmas hozzáállást és szoros kapcsolatot, melyet az adott cég csak a saját munkatársaitól várna el.

A CAD-CAM 3000 már több száz projekt és évente több ezer órányi együttműködés keretében bizonyította magas szakmai tudását és sokirányú tapasztalatát. Kiemelkedő minőségű szolgáltatásainkat korszerű technikai eszközök, folyamatosan képzett munkatársak, valamint a jogszabályi előírásoknak megfelelő körülmények garantálják.
Csapatunk tagjai más-más mérnöki terület specialistái, egy azonban közös: a vágy, hogy megfeleljünk minden kihívásnak és sokrétű megoldásokkal segíthessük Önt és vállalkozását.
Hogy az ötlet valósággá váljon, vegye fel velünk Ön is a kapcsolatot.