Reverse engineering

Kifinomultság bonyolult formafelületek esetén? Mérnökeink 0,01 mm-es pontosságra képesek.
reverse-engineering

Összhangban a sikerért!

 

Gyártási dokumentáció prototípus alapján? Dokumentálatlan módosítások átvezetése? Elhasználódott szerszám, 3D dokumentáció nélkül? Precíz és kreatív csapatunkkal könnyen megy a bemérés, a felvételezés és a 3D-s CAD rendszerben történő visszamodellezés (reverse engineering). A pontos műhelyrajz és a gyártáshoz vagy engedélyeztetéshez szükséges, hiánytalan dokumentáció garantált.

 

Milyen esetekben lehet hasznos a reverse engineering?

 

A reverse engineering (vagyis a visszamodellezés) segítségével lehetővé válik az elhasználódott vagy meghibásodott szerszámok, alkatrészek és gépek újragyártása. A reverse engineering jelentheti a megoldást abban az esetben is, ha valamihez utólag kell gyártási dokumentációt készíteni.

 

A gyakorlatban a reverse engineering segíthet például a szerszám visszamodellezés, a termék- és a hozzá kapcsolódó alkatrész visszamodellezés, illetve az embléma vagy logó visszamodellezés alkalmával is. De a felsoroltakon kívül még sok olyan egyedi helyzet létezik, amikor a reverse engineering jelenti a megoldást a mérnöki problémákra.

 

Mit tartunk szem előtt a visszamodellezés során?

 

A reverse engineering maximális pontossággal történik csapatunk szakértelmének köszönhetően. Nálunk nagyon fontos szerepet játszik a precizitás, hiszen a visszamodellezés terén már egy kis eltérés is nagy problémát okozhat később a gyártás során. Emellett sok esetben szükséges a későbbi könnyű módosíthatóság, amelynek a szempontjából a parametrikusan a megrendelő által is használt CAD-rendszerben felépített modell hatalmas segítség lehet, még ha ez a visszamodellezés költségét valamennyire növeli is. Érdemes az ilyen gondokat inkább megelőzni, és egy igazán jó szakértői csapatot megbízni a reverse engineering feladatok elvégzésével.

 

Mivel nem adunk ki félmunkát a kezünkből, ezért tanácsos hozzánk fordulnia, ha el szeretné kerülni a gyártási selejteket, a hibákat és a leállásokat. Igazán precíz mérnöki munkával ezek a költséges és frusztráló problémák az esetek nagy százalékában megelőzhetők.

 

Hogyan történik nálunk a reverse engineering?

 

A reverse engineering egy olyan, igazán komplex folyamat, amelynek során először is mérési hálót készítünk a mérési pontok segítségével. A hibák kijavítását követően jön a geometriák és a formafelületek megalkotása, majd a modell elkészülése és esetleges módosítása után létrehozzuk a gyártási dokumentációt. Az engedélyeztetést követően pedig elkezdődhet a gyártás.

 

Milyen esetekben érdemes igénybe venni a mérnökirodánk segítségét?

 

Bármelyik cégnél adódhat olyan helyzet, amikor nem sikerül teljesen megoldani a reverse engineeringgel kapcsolatos feladatokat. Ennek rengeteg oka lehet, hiszen például előfordulhat, hogy nem áll rendelkezésre elegendő mérnöki kapacitás az adott vállalatnál. Az is megeshet, hogy a munka folytatásához új ötletekre vagy több tapasztalatra lenne szükség. Az ilyen esetekben érdemes „kibérelni” a mérnökirodánk csapatát a visszamodellezéssel kapcsolatos feladatok megoldása érdekében. Mi képesek vagyunk rugalmasan és gyorsan beépülni az ügyfeleink csapatába, ami remek lehetőséget biztosít mind a kettő félnek.

 

Milyen szoftvereket használunk a reverse engineering során?

 

Mérnökirodánk kizárólag elsőosztályú CAD-szoftverekkel végzi a visszamodellezést. Például a SolidWorks, a SolidEdge, a Catia v5, a Siemens NX és a Creo a reverse engineering során is segítségül hívható. Nálunk mindig az ügyfél preferenciája és az adott feladat határozza meg, hogy milyen rendszert használunk a reverse engineering során. Ebből a szempontból tehát az Ön elvárásaihoz alkalmazkodunk.

 

Hol kerül sor a visszamodellezésre?

 

Csapatunk elsősorban a jászberényi és szolnoki irodájából dolgozik, de a munkavégzés helye szempontjából is rugalmasak vagyunk. Ha szükséges, akkor a helyszínen is segítséget nyújtunk annak érdekében, hogy a reverse engineering eredménye tökéletes legyen. Az irodai jelenlétünk alatt pedig folyamatos kapcsolattartást biztosítunk a megrendelőink számára.

 

Mi garantálja, hogy kifogástalan lesz a reverse engineering végeredménye?

 

A CAD-CAM 3000 Kft. emellett már 2012 óta jelen van a piacon, ami azt jelenti, hogy már több, mint 10 évnyi tapasztalattal rendelkezünk a reverse engineering terén. A csapatunkat pedig olyan specialisták alkotják, akiknek nem okoz nehézséget a bonyolultabb problémák megoldása sem. Pont ezért érdemes tehát minket megkeresnie, ha jól jönne a mérnöki támogatás a visszamodellezés során!

 

Segítségre van szüksége a reverse engineering terén? Akkor lépjen velünk kapcsolatba ezen az űrlapon, e-mailen az [email protected] címen vagy a +3657401018 telefonszámon!


Részletek
 • Gyártási dokumentáció (prototípus alapján)
 • Modellfrissítés
 • Szerszám visszamodellezés
 • Alkatrész 
bemérés és felvételezés

Így tervezünk

 • A mérés

  A mérési pontokból hálót készítünk, majd kijavítjuk az egyenetlenségeket és felületi hibákat.

 • A geometriák

  A háló alapján megalkotjuk a sík, a hengeres, valamint az egyéb, egzakt geometriákat.

 • A formafelületek

  Elkészítjük azokat a formafelületeket, amelyeket klasszikus modellezési építőelemekből nem lehetséges kialakítani.

 • Az optimalizáció

  A kézzel fogható darab fejlesztése, illetve a hálókészítéskor nem javítható elem helyreállítása érdekében igény szerint módosítjuk a modellt.

 • A műszaki rajz

  Elkészítjük a dokumentációhoz szükséges 2D műszaki rajzokat, hogy semmi se állhasson az engedélyeztetés és a gyártás útjába.


Amikre büszkék vagyunk

Tekintse meg legfontosabb projektjeinket, melyekben a kiváló formatervezés és a szakértelem találkozik egymással.

 • Már 2014 óta működünk együtt a CAD-CAM 3000-rel. A csapat műszaki know-how-ja, készségei és akarata lehetővé tette, hogy az iparág ezen konkrét területét a lehető leggyorsabban megismerjék. Szoftverismeretük kiváló, és a projekteket rendkívül könnyű megtervezni a csapat segítségével. A kommunikáció mindig a lehető leghatékonyabb a részt vevő kollégáink és a CAD-CAM 3000 csapata között, a rendszeres, heti megbeszéléseknek köszönhetően könnyűvé válik a projekttervezés.

  Kubicsek Károly Projektvezető - Knaus Tabbert Kft.
 • Miután mertem nagyot álmodni egy méteres acélgömb körül lebegő, minden milliméterében térben ívelő, üveghordó-spirál kompozícióval – megtaláltam a CAD CAM 3000 csapatát.

  Azonnal vállalták velem a kalandot…

  A letisztult geometrián alapuló formavilág anyagban történő kivitelezése – attraktív és szenzibilis statikus tervezői együttműködés nélkül – puszta illúzió maradt volna számomra.

  Róbert és Árpád lelkiismeretes mérnöki munkája mentén azonban végig biztonságban éreztem magam.

  Tűélesen érzékelték a fizikai határokat számtalan esetben feszegető elképzeléseimet és mindig okos, józan érvelésekkel tartották a projektet – a látvány fontosságát szem előtt tartva – a kivitelezhetőség biztos medrében.

  A CAD CAM 3000 Kft. együttműködésével így kelt életre „KOHÉZIÓ” elnevezésű üveg-fém térplasztikám Örkényben, mely a Nemzeti Összetartozás és a Trianoni Békediktátum évfordulója alkalmából került felavatásra.

  A művészi elgondolás és a megfontolt, alapos, pontos, mérnöki munka egyedülálló kollaborációjában.…

  Hálásan köszönöm!

  Balogh Eleonóra Ferenczy Noémi díjas üvegművész
 • A CAD-CAM 3000-rel együtt egy olyan eszköz prototípusán dolgoztunk, mely egy már létező termék módosított változata volt. Az első lépés az volt, hogy megosszuk a CAD-CAM 3000-rel a körülbelüli ötleteinket az általunk kiemelni, erősíteni kívánt funkcionalitásokkal és teljesítményekkel kapcsolatban, míg a második szakaszban meghatároztuk a módosítást igénylő alkatrészeket és összetevőket. A CAD-CAM 3000 intézte a meglévő rajzok módosításait az instrukcióink alapján és optimalizálta az új formákat a legjobb esztétikai eredmény érdekében. Ezt az újratervezést az új alkatrészek legyártásának figyelembevételével végezték el, és tekintélyes tudásról tettek tanúbizonyságot.

  Könnyű volt velük kapcsolatba lépni, hogy megvitassuk és ellenőrizzük a javaslataikat, és a feladatot időben befejeztük. A legnagyobb kihívást igénylő tételek megvitatásához és a prototípus összeállításához személyesen utaztak Olaszországba. Meg voltunk elégedve a közreműködésükkel, és jövőbeli projektjeinkhez is számításba fogjuk őket venni.

  Corrado Cecchini Thermal Insulation Manager - Global Technology Food Preservation, Electrolux
 • Másfél éve használjuk a 70 és 90 literes abszorpciós hűtőszekrényeink szekrénytest gyártásához a CAD-CAM 3000 Kft. által tervezett pneumatikus vezérlésű, habosító kalodát.
  Azóta nem volt gyártási selejtünk, nem volt leállás és nem volt baleset sem. Mi mást mondhatnék még? Ez mindent elmond.

  Kiss Zoltán Head of Technology - DOMETIC Zrt.
 • Számos projektben működtünk együtt a csapattal. Annak ellenére, hogy az építőipar nem a CAD-CAM 3000 fő területe, kiválóan megértették a nehézségeket, és remek ötleteik voltak a közös feladatoknál.

  Dr. Toldy Gábor Chief Operating and Production Officer - Baumetall Design Kft.

Kiváló eszközök az ideális végeredményhez

A legjobb CAD tervező szoftverek és megbízható FEM szilárdsági analízis szoftverünk segítségével emlékezeteset alkotunk.
 • ANSYS
 • Blender
 • Solid Edge
 • SolidWorks
 • Creo Simulate
 • CATIA
 • Creo Parametric

Szakértőink az Ön projektjéhez

 • Róbert - ügyvezető igazgató

  Róbert

  cégvezető / tulajdonos

  Több mint 30 év szerszámtervezői és terméktervezői tapasztalattal rendelkező műszaki cégvezetőnk, aki mindig garantálja a magas minőséget.