A 3D szkennelés a visszamodellezéssel együtt alkot tökéleteset

reverse-engineering-3D-szkenneles-boritokep

Mérnökirodánkat nagyon sokan keresik meg azzal a kéréssel, hogy nyújtsunk segítséget egy-egy alkatrész 3D szkennelésében. Természetesen szívesen segítünk az ilyen típusú problémák megoldásában, hiszen már nagy tapasztalatra tettünk szert ezen a téren. Pont ezért tartjuk fontosnak, hogy a megrendelőink érdekében felhívjuk a figyelmet egy lényeges dologra a 3D szkenneléssel kapcsolatban.

 

Ha valaki egy alkatrészt be szeretne szkenneltetni, akkor a felhasználási módtól függően a mérőgéppel végzett munka még csak a kezdet. A reverse engineering, vagyis a visszamodellezés jelenti a munka nagyobbik részét, amennyiben valaki tökéletes 3D modellt szeretne.

 

gom-inspect-cad-mérés

cad-cam-mérés-jegyzőkönyv

 

A mérőgép az alkatrész felületein egy pontfelhőt alkot nagyon sok pontot felvéve. A pontfelhőre a program algoritmusa ráilleszt egy hálót, amely már egy használható leképzése a felületnek. Ez a háló még többféle hibát is tartalmaz: például az alkatrész felületén lévő sérüléseket, az apró, a kamerával nem belátható vagy csillogó felületrészek hiányát, illetve a sík felületek gyártásából vagy használatából eredő hullámosságot.

 

Ezen hibák egy része a mérési hálón javítható és javítandó. 3D nyomtatáshoz sok esetben ez a háló már közvetlenül felhasználható.  Amennyiben a hálón több a javítanivaló mint a megtartható részlet, esetleg az alkatrész más technológiával (Pl.: CNC marás, lézervágás, lemezhajlítás) történő újragyártása vagy CAD-ben történő egyéb felhasználása válik szükségessé, akkor fel kell építeni a háromdimenziós CAD-modellt (például módosított vagy csatlakozó-alkatrész készítése esetén).

 

A modell felépítésekor a hagyományos parametrikus modellezés eszköztárán kívül több a reverse engineering technikájára szabott megoldással elérhető, hogy a mért alkatrész hibáit kijavítva készüljön el a gyártmány modell. A mérési eredmény és az elkészült modell közötti különbségeket legkönnyebben színtérképes jegyzőkönyv segítségével lehet ábrázolni. Ez megmutatja, hogy hol és mekkora eltérés van a mért és modellezett darab között.

 

cad-vs-mérés-valós-darab

 

Segítség a 3D szkennelésben és a visszamodellezésben

 

Nyugodtan ránk bízható a fent említett munkák elvégzése, hiszen a 3D optikai mérés és a reverse eningeering terén meglévő referenciáink jól példázzák, hogy igazán nagy szakértelemmel rendelkezünk, aminek köszönhetően igen magas szintű segítséget tudunk nyújtani a megrendelőinknek.

Mikor van szükség a visszamodellezésre?

 

A reverse eningeering akkor hívható segítségül, ha például kopott vagy törött szerszámok vagy alkatrészek újragyártására van szükség. A visszamodellezés jelenti a megoldást abban az esetben is, ha valamihez nincsen dokumentáció.

 

Jó példa erre az az eset, amikor mérnökirodánknak egy elöregedett vízturbina-lapátot kellett kijavíttatnia. A deformációk és kontúrhibák javítása remek eredménnyel zárult. A reverse engineering segítségével sikerült a turbinalapátot visszaállítanunk az eredeti állapotába. Mivel nem állt rendelkezésünkre dokumentáció, ezért optikai beméréssel, illetve újramodellezéssel tudtuk pótolni a turbinalapátot.

 

Egy másik esetben egy fáradásos törést szenvedett fröccsöntő szerszám újramodellezésére volt a feladatunk. Mivel mindkét szerszámfél cseréje túl drága lett volna a megrendelő számára, ezért nekünk csak a tönkrement oldallal kellett dolgoznunk. Sikerült megfelelő csatlakozást kialakítanunk a másik, kopott szerszámféllel, illetve pontosan modelleztünk a csatlakozó felületeket is.

 

Volt már olyan projektünk is, amelynél egy kávéfőzőgép gombsortartóját kellett reprodukálnunk a hiányzó tervdokumentáció ellenére. A 3D szkennelés, illetve visszamodellezés segítségével megalkottuk a terveket a kezelőgombokat körülvevő fedélhez, valamint az elektronikai alaplap házához.

 

A fentieken túl természetesen még sok más hasonló projektben vettünk részt. Szeretnénk ezekből néhányat bemutatni fotók és ábrák segítségével is, hiszen így sokkal könnyebb képet alkotni arról, hogyan végezzük a munkánkat:

 

cad-mérés-akár-a-helyszínen-is

 

reverse-engineergin-3d-szkennelés

CAD_rajz_1

 

CAD_rajz_2

Miért érdemes tehát minket választani, ha visszamodellezésre van szükség?

 

Mérnökirodánknak már több, mint 10 éves tapasztalata van, tehát bátran lehet hozzánk fordulni abban az esetben, ha valakinek 3D szkennelésre és visszamodellezésre lenne szüksége. Csak a legkiválóbb szoftvereket használjuk és sokirányú tapasztalattal rendelkezünk, ezért számunkra nem okoz gondot a bonyolultabb feladatok elvégzése sem. És ami miatt igazán érdemes minket választani: a megrendelőink gyakran azt mondják, hogy ritkán látnak annyira pontos és precíz munkát, mint amit mi adunk ki a kezeink közül. Ez pedig létfontosságú a 3D szkennelés és a visszamodellezés esetében!

 

Keressen minket ezen az űrlapon, az [email protected] e-mail címen vagy a +3657401018 számon, ha segítségre van szüksége a 3D optikai mérésben, illetve a reverse engineeringben!